10 sammu enesekindluse tõstmiseks

Kuidas kasvatada ensekindlust? Kõigil tuleb ette hetki, kus enesekindlus ja -hinnang kipuvad kõikuma. Keegi ütleb midagi, annab hinnangu, mis vallandab Sinus mõne minevikumälestuse või ei tule päris kõik nii välja nagu sooviksid. Tunned end halvasti ja selle asemel, et analüüsida, miks see nii on, lased tundel endas võimust võtta ning hakkad kahtlema oma võimekuses. Tark tegu oleks see koheselt lõpetada! Miks? Kui Sa arvad, et Sa pole kompetentne või võimekas (mis tegelikult pole nii), annad nendele mõtetele voli mõjutuda Sinu tulemusi. Sa oled võimeline iga oma unistuse ellu viima. See võib võtta aega, nagu mullast võrsuv seeme, aga kui tahe, järjepidevus ja usk endasse on olemas, Sa jõuad selleni. Pole põhjust kahelda!

Sina oled täiuslik. Olid seda sündides ja oled ka praegu, oled lihtsalt lasknud end mõjutada ümbritseva keskkonna ja teiste arvamustest ja hinnangutest. Sa oled lasknud need ütlemised filtrita enda alateadvusse ja võimendad kahtlusi, selle asemel, et selg sirgu lüüa ja liikuda endasse uskudes samm-sammult oma unistuste suunas.

Soovid kasvatada enesekindlust, et jääda igas olukorras rahulikuks ja tasakaalukaks ning jõuda oma soovitud eesmärkideni kordades kiiremini? Ehk on abi järgmistest soovitustest.

1. Korrasta oma minapilt. Minapilt on kontrollimehhanism, mis mõjutab tulemusi, mida saavutame. Kui Sinu tulemused ei rahulda Sind, siis võta oma minapilt luubi alla. Kust on see pärit? Miks Sa endas kahtled? Kas Sa ise sead endale piire ja pidureid? Sul on võimalik oma minapilti ja mõttemustreid teadlikult muuta, kasutades selleks visualiseerimist, aformatsioone ja oma eesmärkide kirjapanekut (võimalikult detailselt).

2. Õpi end tundma. Isegi kui me arvame teadvat, et tunneme end piisavalt hästi, näitavad psühholoogilised uurimused, et tegelikult see nii ei ole: enamik meist on pettunud iseendas ja oma võimekuses. Keskendutakse ja võimendatakse ühte ebaõnnestumist, kuid ei märgata kümneid kordaminekuid. Keskendu enda headele külgedele. Tegevustele, mis hästi välja tulevad ja leia ka ebaõnnestumises positiivne (sellest oli kindlasti midagi iseenda kohta teada saada ja õppida). Mida rohkem end tundma õpid, seda suuremaks kasvab enesekindlus ja paranevad tulemused.

3. Pööra tähelepanu, kuidas räägid. Kui soovid, et Sind kuulda võetaks, pööra tähelepanu sõnade kasutusele ja hääletoonile. Esitades oma suurt ideed või väärtushinnanguid veenvalt, võid üllatuda reaktsioonide üle, mida saad. Näiteks väljendi “ei tahaks küll teid tülitada, aga …” asemel ütle “Vabandust, kas teil on paar minutit ühte teemat arutada?” Ära kunagi alusta tähelepanu saamiseks lauset “Ma lihtsalt…”, sest sõnaga “lihtsalt” vähendad automaatselt öeldava tähtsust. Tark pole lõpetada idee esitamist ka küsimusega “Kas see on OK?” Parem lisa “Anna mulle oma mõtetest teada või kui Sul on küsimusi”. Samamoodi asenda “Kas minu jutt on arusaadav?” hoopis “Mul oleks hea meel kuulda, mida teie sellest arvate.” Sul pole kunagi vaja vähendada oma ideed öeldes “See mõte võib tunduda rumalana”.

4. Kasvata oma kompetentse. Õpi, harjuta, muutu paremaks selles, mis teed. Alusta millegi väikesega. Näiteks soovid saada paremaks kirjutamises, kirjuta rohkem. Loe materjali selle kohta, kuidas soravamalt oma mõtteid avaldada. Soovid tutvustada oma tooteid ja võiksid seda ise teha astuda  kaamera ette sotsiaalmeedias, aga pelgad, mida teised arvavad või kuidas ise teistele paistad. Unusta ära! Lihtsalt tee see esimene kord ära ja iga järgmise korraga on juba lihtsam. Usu mind! Ära oota ja vaata pingsalt palju laike tuleb. Sõnum, mis Sinu jaoks on oluline, sai edastatud. Kogemuse kasvades, kasvab ka enesekindlus ja sõnum saab täpsemaks.

5. Veendu, et Sinu eesmärgid on harmoonias Sinu väärtustega. Kas Sa tead, mida üle kõige elus hindad? Millised väärtused on Sinu jaoks kõige olulisemad?  Ausus, otsekohesus, sõbralikkus, hinnangutevaba suhtumine arvamustesse, mis Sinu vaadetega, postiivsus vms? Kui paned kirja oma põhiväärtused, muutud enesekindlamaks. Sa ei lase teiste arvamustel oma enesetunnet mõjutada. Isegi kui tunned hetkeks end kehvasti, ütled enesehaletsusele stop ja liigud edasi.. Sa tead, mis on Sinu jaoks oluline, mis on Sinu eesmärk ja Sa liigud selle suunasa. 

6. Muuda harjumusi. Tõsi on see, et harjumusi on keeruline muuta. Alusta millestki väikesest. Näiteks, kui oled harjunud tõusma kell 7.30, ära torma ärkama, kell 6 või 5, sest teised seda teevad, pane kell helisema 15 minutitki varem. Kui see saab kuu jooksul Sulle omaseks, Sulle meeldib see, võta luubi alla järgmine harjumus, mida oled ammu soovinud muuta. Harjumus, mille asendad sobivamaga, aitab Sul kiiremini jõuda oma eesmärkideni.

7. Liigu rohkem. Trenni tegemine on üks kõige lihtsamaid viise enesekindlust kasvatada, See aitab Sul tunda end paremini nii füüsiliselt, vaimselt kui emotsionaalselt. Alusta paarist korrast nädalas ja märkad erinevust.

8. Ava enda potentsiaal tõstes teadlikkust, õppides ja osaledes koolitustel.  Teadvusta, mis valdkonnas vajad arengul tuge ja leia õpetaja, juhendaja, kes on juba saavutanud seda, mida Sina soovid, et saaksid temalt õppides areneda.

9. Riietu vastavalt. Kui soovid olla edukas äris, riietu vastavalt. Kui Sinu stiil on mõnusalt boheemlaslik, kanna neid riideid. Riietu nii, et tunneksid end iseendana, tunneksid end enesekindlana. Kui Sa riietud vastavalt oma soovitud minapildile, lood endale hea tuju, oled rõõmsam ja positiivsem ning see peegeldub Sinu väljendusviisis. Inimesed Sinu ümber märkavad, et oled rahuolev ja tasakaalukas.

10. Hakka tegutsema!  Muutes oma mõtteid, muutud ise ja muutuvad ka tulemused. Alustuseks soovitan valida loetletud tegevusest 1-2 tegevust ja anda endale korraldus sellest ka kinni pidada. Näiteks üks nädal. Vahet pole, millise neist harjutustest valid, tunneta ära, mis on Sinu kõige suurem väljakutse koht. Luban Sulle, et nende harjutamiste praktiseerimine tekitab mõnusa enesekindlama tunde. Kui tunned, et need 1-2 tegevust tulevad juba loomulikuna, võta järgmised kaks tükki ehk siis hoiad juba fookuses nädala teljel juba 4-l tegevusel.

Kui soovid olla enesekindel, võimenda alati parimat endas. Usu endasse, et Sa oled võimeline kõigeks, millest unistad! Usk iseendasse aitab Sul jõuda oma eesmärkideni.

 

Kui tunned, et pakuks väärtust ka teistele, siis jaga palun!

Iga päev loeb! Alusta juba täna

Sa oled iseenda õnne ja edu looja!

Sina ütle, mida soovid ja viime selle koos ellu!
Broneeri aeg kalendris 30-min vestluseks (tasuta) ja oled ühe sammu võrra oma eesmärgile lähemal.